Baka Baka Liten Kaka...
Ja som rubriken säger så har bakning stått på schemat..
Det har blivit allt från hårda kakor till mjuka.
Jag tänkte dela med mig utav godsakerna till er.
Det jag har gjort är:
- Minimuffins med choklad
- 2st varianter på Kolakakor
- Chokladbitar
- Maräng
MINIMUFFINS:
50 g smör
½ dl mjölk eller vatten
2 ägg
2 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Odense cholkadknappar

Sätt ungnen på 225 grader och smällt smöret. Vispa ägg och socker poröst. Det ska bli vitt och fluffigt!!
Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Rör ner det i ägg och sockerblandningen. häll sedan i smöret och mjölk eller vatten och blanda ihop. Tillsist häller du ner chokladknapparna. Jag använde ca 110 g utav dem för tyckte det räckte med det. Sparade resten av knapparna och lade i kolakakorna som jag kommer till senare. Men nu är det bara att hälla upp smeten i formarna och in i ugnet 5-10 min. Jag satte klockan på 5 min men såg att de inte var klara så jag passade dem i ytterligare några minuter tills de blev gyllenbruna.

Jag använder en minimuffinsplåt som jag har köpt på Lagerhaus och formarna har jag köpt på Panduro.
Och de är ju jättesöta. En kan ju göra en frosting/glasyr till dem så blir det minicupcakes.
KOLAKAKOR!!
Skrev ju att jag hade gjort två varianter av kolakakor. Men receptet är det samma. Den enda skillnaden på dem är att jag använde resten av chokladknapparna som blev kvar från minimuffinsen till hälften av degen. Så den ena är vanliga kolakakor och den andra är kolakakor med choklad i.
150 g rumstepurerat smör
3 msk ljus sirap
1 ½ dl rörsocker eller vanligt strösocker
4 dl vetemjöl
½ tsk vaniljsocker
1½ tsk bakpulver
2 krm salt
Sätt ugnen på 175 grader. Rör samman smör, socker och vaniljsocker. Ta hälften av vetemjölet, bakpulver och saltet och blanda ner i smörblandningen. Tillsätt resten av mjölet och sedan sirapen. Knåda ihop till en deg och dela upp den i två. Den ena delen delar du på hälften och rullar varje bit till en jämn längd. Lägg på ugnsplåt med bakplåtspapper, plattar sedan ut dem lite. In i ugnen ca 12 min. Ta nu andra hälften av degen och häll i resten av chokladknapparna. Knåda in dem och dela degen på hälften. Så gör du samma sak som du gjorde med den andra degbiten. Skär dem i bitar då den fortfarande är varm.

Lätta att göra, goda och det går jättesnabbt. Det blev en liten tvist med chokladknapparna i men igentligen blev det inte så stor skillnad på dem.
Chokladbitar!!
Denna påminner om mockarutor eller kärleksmums, kärt barn har många namn. Men denna mjuka kaka är mycket godare tycker jag.
Kakan:
150 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
1½ dl mjölk
4 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret och vispa äggen och sockret pösigt.(vitt och fluffigt) Häll i smöret som fått kallna lite och mjölken. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker, sikta ner det i smeten och blanda runt. Häll smeten i en form ca 30x40 cm med bakplåtspapper. Ställ in i mitten av ugnen 10-15 min. Ta ut kakan och låt den svalna.
Chokladkräm:
100 g smör
2 dl vispgrädde
4 msk strösocker
2 tsk vetemjöl
2 msk kakao
Smält smöret och tillsätt grädde, socker, mjöl och kakaon. Koka krämen ca 5 min, tills den tjocknar. Och kom ihåg att röra om så att det inte bränner i botten. Bred den över kakan och garnera med strössel eller hackade nötter.
Första gången jag gjorde denna kakan blev inte krämen en kräm. Den blev inte alls tjock och bredbar. Den blev som en sås istället så denna gången halverade jag krämreceptet och det blev mycket bättre. Men kan tycka att det blev lite lite kräm till kakan om man halverade. Det kan hända att jag hade på för låg värme och att den aldrig fick koka upp första gången. Och så hade jag lite brottom med den så det kan va problemet.

Maräng!!
3 äggvitor
2 dl strösocker
½ krm 12%ättiksprit
Sätt ugnen på 100 grader.
Börja vispa äggvitorna och ättikspriten till en vit fluffig smet. Tillsätt sockret lite i taget och vispa den till en hård fluffig kräm. Det ska gå att vända upp och ner på bunken utan att marängsmeten åker ut. Nu är det bara att spritsa ut dem på plåt med bakplåtspapper. In i mitten av ugnen i ca 45-50 min.
Nu när jag gjorde mina maränger använde jag hushållsfärg i geleform. Dessa kan man hitta i bakbutiker. De jag använde mig utav hittade jag på Maxi.

Gjorde i lite olika färger. De gelefärger som var i denna förpackningen var röd, blå och gul. Sedan är det bara att leka ocg planda ihop de färgerna man vill ha. För att få den randiga effekten som på den nedersta bilden så lägger du färgen inne i spritspåsen längst ner strax över tyllen och drar en sträng uppåt. Jag använde alla färgerna och körde fyra rader av varje. Gul, Röd, Blå, Gul, Röd, Blå osv... Jag använde en kniv och la färgen på och drog med. Jättelätt. Spritspåsarna jag använde är engångs påsar som man hittar i en vanlig matbutik. Och jag använde även de tyllar som följer med. Förr har jag bara använt vanlig hushållsfärg/karamellfärg men det blir ju inte lika bra resultat i slutändan som när man använde gelefärgen. Med karamellfärgen så blir slutresultatet blekare än vad det var tidigare och det tycker jag inte att det blev med gelefärgen. Gelefärgen är ju inge nytt men jag har inte testat den tidigare utan bara hört om den och jag kan rekomendera den vidare.
Ja det var de recepten jag hade för denna gången.
Hoppas det ska smaka!!! :)
Ha de bra <3